Δε. Σεπ 25th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Market pass έως τον Οκτώβριο του 2023

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το οικονομικό νομοσχέδιο από τις εγκαταστάσεις του υπουργείου, αποκαλύπτοντας τις σημαντικές νέες πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν. Μια από τις κύριες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επέκταση του market pass για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος).

Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισαγωγή του, το νομοσχέδιο αυτό συνδέεται με το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2024. Σημείωσε επίσης ότι δεν θα παρέχονται χρήματα που δεν υπάρχουν.

Επιπλέον, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δοθεί για πρώτη φορά το “youth pass” σε όσους γίνονται 18 ετών φέτος. Αυτό θα είναι ένα πάγιο μέτρο, με το ποσό των 150 ευρώ να καταβάλλεται στο ψηφιακό πορτοφόλι ή στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Το youth pass έχει ως στόχο την ενίσχυση των νέων και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που έχουν παιδιά, και αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Όσον αφορά τον φόρο ΕΝΦΙΑ, ανακοινώθηκε μείωση κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πιο αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:

  1. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
  2. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
  3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
  4. Κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
  5. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
  6. Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
  7. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκατ ευρω. Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές 663.663 υπαλλήλων ενώ θα προβλέπει και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >