Τε. Μάι 31st, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Τμήμα Άγριας Πανίδας Δήμου Λαρισαίων: Συνέδραμε σε 112 περιπτώσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Εκατον δώδεκα πτηνά, τέσσερις σκαντζόχοιρους, κουνάβι ακόμα και ένα οικόσιτο κουνέλι κλήθηκε να φροντίσει, το 2022, το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Πανίδας της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

Στην ετήσια αποτίμηση του έργου του τμήματος, αναφέρονται αναλυτικά τα είδη των πουλιών που κλήθηκε να βοηθήσει: Νεοσσοί που έπεσαν από φωλιές, πτηνά που ήταν τραυματισμένα ή και δηλητηριασμένα, πουλιά και θηλαστικά που ήταν αδύναμα και ανήμπορα να ανταπεξέλθουν και ένα σορό άλλες περιπτώσεις.

ταΐστηκαν, ενυδατώθηκαν, ενδυναμώθηκαν και όσα ήταν ικανά να ανταπεξέλθουν στην φύση απελευθερώθηκαν, τα υπόλοιπα που απαιτούνταν περαιτέρω εξειδικευμένη νοσηλεία εστάλησαν στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα. Δυστυχώς για κάποια ( ευτυχώς λίγα ) η κατάστασή τους ήταν μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρουν.

“Ιδιαίτερη μνεία – αναφέρεται – θα πρέπει να κάνουμε στον αυξημένο αριθμό των αρπακτικών πουλιών που καλείται να συνδράμει το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Πανίδας κάθε χρόνο, αποτέλεσμα και της σημαντικής πληθυσμιακής αύξησης που έχουν αυτά και κυρίως εκείνα που τρέφονται με τα αδέσποτα περιστέρια και δεκοχτούρες που και αυτά αυξάνονται συνεχώς προσφέροντας άφθονη τροφή.

Πολλά από αυτά τα αρπακτικά (ξεφτέρια, διπλοσάϊνα, πετρίτες, γερακίνες κτλ) τραυματίζονται κατά την διάρκεια του κυνηγιού και ο Δήμος μας υπό τον προϊστάμενο του τμήματος διαχείρισης άγριας πανίδας, Γιώργο Χριστοδούλου και την σημαντική συνδρομή του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας Σ.Ε.Ι. και των ειδικών επιστημών που διαθέτει, μεριμνούν ώστε μέσα από ειδική διαχείριση ( πρώτες βοήθειες, αποκατάσταση, ενδυνάμωση, εκγύμναση ) να απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον”.

Σημειώνεται δε ότι φέτος ο ήπιος χειμώνας δεν βοήθησε μόνο τους ανθρώπους να κάνουν οικονομία στην θέρμανση, αλλά βοήθησε και τα πλάσματα της φύσης να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα και με λιγότερες απώλειες. Το σύνολο των παρεμβάσεων του τμήματος αφορά σε 112 πτηνά, ενώ είχαμε περιστατικά με ένα κουνάβι, τέσσερις σκαντζόχοιρους, δύο χελώνες και ένα οικόσιτο κουνέλι που μας το έφεραν μαζί με το κλουβί του.

Ημερολογιακά η κατανομή των περιστατικών για τα τραυματισμένα ( κυρίως από πρόσκρουση ή ηλεκτροπληξία ) είναι διανεμημένα σε όλο τον χρόνο, ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουμε αυξημένα περιστατικά με νεοσσούς όπως είναι φυσικό, ενώ τον χειμώνα παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά με αδύναμα και ταλαιπωρημένα πουλιά λόγω του ψύχους και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >