Τε. Οκτ 4th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Την αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου για τις τηλεοπτικές άδειες ζήτησε η εισαγγελέας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Την αθώωση του πρώην γενικού γραμματέα ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου και των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση για το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, που ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, εισηγήθηκε η εισαγγελέας του 6ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η εισαγγελική λειτουργός στην πρόταση της ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι ο Λευτέρης Κρέτσος ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο, και πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του επίμαχου διαγωνισμού.

«Δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας η οποία σημείωσε ότι «η επιτροπή δεν βεβαίωσε συγκεκριμένο ψευδές πραγματικό περιστατικό. Έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεση της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από τη Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε».

Στις απολογίες τους ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της επιτροπής, που κάθισαν στο εδώλιο αρνήθηκαν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης που αντιμετωπίζουν. Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη ψευδή βεβαίωση, επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους του.

Ο πρώην γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχα ηγεσία της αρχής που διοργάνωσε τον διαγωνισμό. Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριο σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί.

Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχανε δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το συμβούλιο της επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. τα μέλη της Επιτροπής) υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση, να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση».

Ο κ. Κρέτσος τόνισε πως είχε εμπιστοσύνη στην κρίση της Επιτροπής. «Εγώ δεν έλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή; που εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με Grant Thornton. Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δε μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως» είπε ο κ. Κρέτσος:

Πρόεδρος: Γνωρίζετε γιατί δεν έλαβε το δάνειο η εταιρεία;

Λ. Κρέτσος: Όχι και δεν με ενδιέφερε… Εγώ ήθελα να τηρηθεί διαδικασία, να μην αδικηθεί κανένας, να έρθουν χρήματα στο δημόσιο και να έχουμε μία ορθή ραδιοτηλεοπτική πολιτική. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος.

«Η διαδικασία είχε πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας μέχρι να φτάσουμε στην απόφαση. Είχαμε τρομερή ταλαιπωρία και πίεση από ΜΜΕ. Όλο αυτό το πράγμα μας έχει ταλαιπωρήσει όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ δεν ήξερα καν ποιος είναι ο Καλογρίτσας. Κάναμε ό, τι είναι δυνατόν, χωρίς αμοιβή. Δεν περιμέναμε αναγνώριση. Ακόμα εξακολουθώ να συμμετέχω σε επιτροπές. Ταλαιπωριόμαστε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα πράγματα στη ζωή μας διότι είμαστε υπόδικοι» τόνισε στην απολογία του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Δουληγέρης.

πηγη:newsit

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >