Πε. Δεκ 7th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Σπίτια στα λασπόνερα, μούχλα, υγρασία και μολυσματικές ασθένειες στα πλημμυρισμένα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Παραμένουν πολλά τα προβλήματα σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα – Στις λάσπες τα σπίτια, μούχλα, δυσοσμία και μολυσματικές ασθένειες.
Αποκαρδιωτική παραμένει ακόμα η εικόνα σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έφεραν η κακοκαιρία Daniel και η κακοκαιρία Elias, που άλλαξαν την εικόνα του θεσσαλικού κάμπου.

Στην Αγριά Βόλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ οι κεντρικοί δρόμοι έχουν καθαριστεί και κυκλοφορούν οχήματα με δυσκολία, με τόνους λάσπης να βρίσκονται στις άκρες των δρόμων και ογκώδη μηχανήματα να επιχειρούν για να τους απομακρύνουν.

Μέσα στα σπίτια οι κάτοικοι είναι απεγνωσμένοι καθώς όλα έχουν καταστραφεί. Προσπαθούν και ακόμη βγάζουν λάσπη μέσα από τα σπίτια τους, ενώ ζητούν βοήθεια από Δήμο και Πολιτεία.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε πως αύριο Δευτέρα 2/10 θα ανοίξουν, με δική του ευθύνη, τα σχολεία, εκτός από δύο με τρεις περιπτώσεις, όπου αυτό είναι αδύνατον. Ως βασική προϋπόθεση ο κ. Μπέος έθεσε το θέμα της υδροδότησης, η οποία έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του Βόλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, έχει αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότησης χαμηλής τάσης και αν κάποιο σπίτι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ρεύμα, πρέπει να καλέσει την γραμμή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ για να λάβει οδηγίες.

Μούχλα και υγρασία

Στην Φαρκαδόνα Τρικάλων οι λαϊκές κατοικίες στην πόλη είναι σχετικά νέες, κατασκευάστηκαν πριν 17-20 χρόνια. Στους δρόμους υπάρχει ακόμα νερό, μετά τις αλλεπάλληλες πλημμύρες, όπου το νερό κάλυψε μέχρι τα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου των πολυκατοικιών.

Στα διαμερίσματα δεν έχει μείνει τίποτε που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί: έπιπλα, ρουχισμός, συσκευές, ακόμα και τα κουφώματα, είναι άχρηστα. Μούχλα και υγρασία υπάρχει σε κάθε χώρο των κτιρίων. Αν ήταν ακόμη καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαζόταν τρεις μήνες να κατοικηθούν. Το χειμώνα όμως που έρχεται, αυτή η περίοδος γίνεται πολύ μεγαλύτερη. Προς το παρόν όλο το βιός των ενοίκων βρίσκεται κατεστραμμένο στα πεζοδρόμια.

Χιλιάδες στρέμματα κάτω από το νερό

Στα Τρίκαλα και τη Λάρισα χιλιάδες στρέμματα καταλαμβάνουν οι εκτάσεις που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό, με άγνωστη ακόμα την ημερομηνία που θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά. Δυσοσμία και έντομα είναι η καθημερινή εικόνα για τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά. Στον κάμπο της Λάρισας, στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, 200.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό. Κτηνοτρόφος, που κατάφερε να σώσει κάποια από τα ζώα του, καταγγέλλει αισχροκέρδεια και διευκρινίζει ότι ενώ πριν λίγες μέρες για να τα ταΐσει αγόραζε μια μπάλα άχυρο για 15 ευρώ, τώρα του ζητούν 50 ευρώ.

Προβληματισμό προκαλούν οι υγειονομικές συνθήκες, καθώς όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Στην περιοχή υπάρχει ήδη ένας θάνατος από λεπτοσπείρωση, ενώ δύο άτομα ακόμα νοσηλεύονται.

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >