Τε. Οκτ 4th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Σοκ: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει στην εφορία 90 δισ. ευρώ -Τι συνέβη με την ενεργειακή κρίση

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Το ότι η ενεργειακή κρίση θα «φούσκωνε» μεταξύ άλλων και τις οφειλές στην εφορία, μάλλον ήταν αναμενόμενο. 

Αυτό που προκαλεί, όμως, αίσθηση είναι μέσα σε αυτόν το χρόνο δεν «έσκασαν» μόνο νοικοκυριά και μικρομεσαίοι αλλά και μερικές δεκάδες «μεγάλοι», οι οποίοι ήταν αρκετοί για να φορτώσουν το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων με άλλα 2,3 δισ ευρώ! Αν βάλει, δε, κανείς στην εικόνα και τους 8.622 μεγαλοοφειλέτες που προϋπήρχαν, θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα των χρεών στις εφορίες δεν είναι γενικευμένο αλλά εστιασμένο σε αυτούς τους λίγους, που χρωστάνε πάνω από 90 δισ ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Οκτωβρίου, διαμορφώθηκε στα 113,2 δις ευρώ, αυξημένο κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία ακραίων τιμών, καθώς 1,4 δις ευρώ προέρχονται από μόλις 32 οφειλέτες και από αυτούς μόνο ο ένας οφείλει 800 εκ ευρώ. Τουτέστιν, μιλάμε κυριολεκτικά για “φέσια” με ονοματεπώνυμο. 

Που διαπιστώνεται μείωση και αύξηση των οφειλετών
Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του Οκτωβρίου παρατηρείται μείωση κατά 116.383 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.176.249 οφειλέτες. Η εν λόγω μείωση προέρχεται από την χαμηλότερη κατηγορία οφειλής και ειδικότερα εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10 και 50 ευρώ (μείωση των οφειλετών κατά 187.030 πρόσωπα).  

Αντιθέτως, αύξηση του αριθμού των οφειλετών διαπιστώνεται σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλής με τη μεγαλύτερη, κατά 25.304 πρόσωπα, να καταγράφεται στο εύρος οφειλής από 50 έως 500 ευρώ στο οποίο ανήκει το 38,5% του συνόλου των οφειλετών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.607.182 πρόσωπα. Ωστόσο ακόμα κι έτσι, αυτοί χρωστάνε συνολικά μόλις 331 εκ ευρώ. Τι γίνεται, όμως, παραπάνω;  

Η μεγαλύτερη αύξηση χρεών πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, σε αυτή τη κατηγορία οφειλής καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 2,3 δις ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μικρή αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 274 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών!!! 

Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Οκτωβρίου του 2022 τα 65,8 δις ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.430, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 185 νομικά πρόσωπα.  

Το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο
Επισημαίνεται ότι ποσοστό 23,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δις ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, κοινώς δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται την 1/11/2022 στα 86,9 δις ευρώ.  

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα “αλλά”. Μόνο το 51,6% αυτού του “πραγματικού” χρέους, που αντιστοιχεί σε 44,8 δις ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο των “πραγματικών” ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 27,6% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24 δις ευρώ.  

Και κάπως έτσι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι τα θεαματικά πρόστιμα ακόμα κι από “βαριές” υποθέσεις φοροδιαφυγής, δεν καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, αλλά στο “βουνό” των ληξιπρόθεσμων οφειλών… 

Πηγή: iefimerida.grΣοκ: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει στην εφορία 90 δισ. ευρώ -Τι συνέβη με την ενεργειακή κρίση – iefimerida.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >