Τε. Μάι 31st, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση “Larissa mea dulcissima”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ανακοινώνει οργανωμένες ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα» από τον συλλέκτη, κ. Νικ. Παπαθεοδώρου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει για πρώτη φορά μία ιστορική έκθεση στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα» η οποία εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα».

Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λόγιου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, κλπ.), χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης.

Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).

Συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, στην οποία ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα αφορά τη Θεσσαλία, τα τεκμήρια, της οποίας, φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις σαγηνευτικές τοποθεσίες της. Η θεματική συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία.

Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην αφορμή και το σκεπτικό για τη συγκρότηση της συλλογής Ν. Παπαθεοδώρου. Οι δύο τελευταίες ενότητες παρουσιάζουν την πορεία της συγκρότησης της συλλογής από την αρχική έμπνευση, τις πρώτες επιλογές με τα «ανεκτίμητα αντικείμενα», το ενδιαφέρον πάνω σε θέματα γενικά για τη Θεσσαλία και την τελική επικέντρωση στην πόλη της Λάρισας.

Οι οργανωμένες ξεναγήσεις θα υλοποιηθούν ως εξής:
– Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 ώρα 11.30 Όμιλος φίλων Διαχρονικού Μουσείου
– Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 ώρα 18.00 Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας
– Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 ώρα 19.00 Όμιλος «Μελένια Λεμονιά»

Περισσότερες πληροφορίες: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Tηλ.2410623615

ertnews.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >