Δε. Σεπ 25th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Ν. Τρικάλων: Στον υγειονομικό χάρτη με τέσσερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Υψηλού κινδύνου οι Δήμοι Πύλης και Φαρκαδόνας – Μέτρα όσον αφορά τις αιμοδοσίες και στα Τρίκαλα

Αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει ο ιός του Δυτικού Νείλου και μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, σε μια εβδομάδα τα κρούσματα διπλασιάστηκαν. Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια -σχεδόν- βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων εμφανίζει αυτή τη στιγμή τέσσερα κρούσματα, ωστόσο οι δήμοι Πύλης και Φαρκαδόνας, θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) σε όλες τις περιοχές που έχουν καταγράψει κρούσματα της λοίμωξης εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης.

Έτσι, στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία, δηλαδή αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.

Οι φορείς ελέγχουν την αξιολόγηση της καταλληλόλητας του αιμοδότη. Πχ μπορεί να αποκλειστεί από την αιμοδοσία επισκέπτης σε περιοχή επηρεαζόμενη εάν έχει κάνει τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών).

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων αποκλεισμού και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, για τη διοργάνωση εκτάκτων αιμοληψιών.

Κυρίως όμως τους ζητεί να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ώστε σε συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες άλλων γεωγραφικών περιοχών.

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >