
Με σχετική υποβάθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ισοδυναμεί, εκ πρώτης όψεως, η μεταφορά όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) στο νέο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέχρι πρότινος ο σχεδιασμός των επιχειρησιακών προγραμμάτων μαζί με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για τις αντίστοιχες δράσεις ήταν από τις βασικές αρμοδιότητες του επιτελείου του υπουργείου Ανάπτυξης τόσο μέσω του αναπληρωτή υπουργού Ν. Παπαθανάση και του υφυπουργού Γ. Τσακίρη, όσο και μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ υπό τον Δ. Σκάλκο.
Πλέον το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός υπερ-υπουργείου Συντονισμού, αφού πρακτικά αναλαμβάνει όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα μαζί με τα στρατηγικά επενδυτικά έργα. Η μετακίνηση του Ν. Παπαθανάση στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι τροχιοδεικτική για το βάρος που καλείται να σηκώσει το νέο υπουργείο, καθώς από τη θητεία του στο Ανάπτυξης, ως υπεύθυνος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ, είχε δώσει έμφαση στα προγράμματα του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Απολιγνιτοποίηση. Απορίες όμως γεννιούνται για το πού θα στραφεί το κέντρο βάρους του νέου επιτελείου του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την «ελάφρυνση» μιας σειράς αρμοδιοτήτων του.
Η τοποθέτηση του βουλευτή Τρικάλων και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο τιμόνι του υπουργείου Ανάπτυξης μας προϊδεάζει εν μέρει για μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος περισσότερο στα θέματα επιχειρηματικότητας, αγοράς και κατανάλωσης. Εκτός του ότι ο ίδιος έχει διατελέσει ξανά στο παρελθόν υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έστω για μόλις τρεις μήνες με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, έχει μακρόχρονη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, σε διευθυντικές θέσεις στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) και ως διευθύνων σύμβουλος εταιρείας στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.
Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να παραμένει επίμονα υψηλός, ώς και υπερτριπλάσιος του γενικού δείκτη τιμών, ο νέος υπουργός αναλαμβάνει την «καυτή πατάτα» να αναχαιτίσει την ακρίβεια και να ελέγξει την αισχροκέρδεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Μέτρα όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους (που θεωρητικά λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά πιθανόν να παραταθεί), το «καλάθι του νοικοκυριού» και το market pass αξιοποιήθηκαν μεν επικοινωνιακά ως «ανάχωμα στις ανατιμήσεις» και «ομπρέλα προστασίας στα πιο ευάλωτα στρώματα», όμως στην πράξη αποδείχτηκαν ανεπαρκή, ενώ προκάλεσαν αντιδράσεις από λιανεμπόρους και προμηθευτές.
Στο νέο πιο «ανάλαφρο» υπουργείο Ανάπτυξης αφαιρείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού, ενώ στη θέση των δύο υφυπουργών τοποθετούνται ο βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, και η βουλεύτρια Πιερίας Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr
ΟΛΗ Η ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Σπίτια στα λασπόνερα, μούχλα, υγρασία και μολυσματικές ασθένειες στα πλημμυρισμένα
Τρίκαλα: Νέα διαμαρτυρία από πλημμυροπαθείς Μεγαλοκαλυβιώτες
ΔΤ – Συνεδρίαση Οικ. Επιτροπής και ψεκασμός στα Τρίκαλα