Δε. Δεκ 4th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

ΚΚΕ: Ελλείψεις δημόσιων δομών στήριξης των ΑμεΑ στη Θεσσαλία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Στις ελλείψεις δημόσιων δομών στήριξης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των ΑμεΑ στη Θεσσαλία, αναφέρεται με ερώτηση του στην Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης.

Ο κ. Λαμπρούλης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πάνω από 1 εκατομμύριο πληθυσμό, στερείται κυριολεκτικά δημοσίων δομών για τα άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίας-πολυαναπηρίες σχεδόν σε όλους τους τομείς (διάγνωση, θεραπευτική παρέμβαση, εκπαίδευση, αποκατάσταση)”.

Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει ότι “η πλειοψηφία των ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης & Συμβουλευτικής) της Θεσσαλίας αντιμετωπίζει σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα (ακατάλληλα κτήρια, ελλείψεις ψυχοδιαγνωστικών τεστ) και η πλειοψηφία του προσωπικού είναι αναπληρωτές, παρόλο που καθημερινά αξιολογούνται σε κάθε ΚΕΔΑΣΥ μαθητές όλων των βαθμίδων από όλο το νομό και διαφόρων δυσκολιών, διαταραχών αλλά και συμπεριφορών. Για να είναι αποτελεσματική όλη η επιστημονική δουλειά που γίνεται, απαιτείται να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η κατάσταση είναι εξίσου απαράδεκτη, αφού αφορά μαθητές ΑΜΕΑ και οι ανάγκες του είναι αυξημένες. Παλαιά κτήρια, στενοί διάδρομοι, ελλιπείς χώροι ψυχαγωγίας ή πολλαπλών χρήσεων, χώροι σίτισης, ελλείψεις χώρων ειδικοτήτων (ψυχολόγου, κοιν. λειτουργού, λογοπαιδικού, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, γυμναστή κλπ). Υπάρχουν ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) καθώς και σε Ειδικό επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) με την πλειοψηφία αυτών να είναι αναπληρωτές.

Το 1ο Ειδικό Δ.Σ. Λάρισας-ΔΑΔ και Ειδικό Νηπιαγωγείο-ΔΑΔ στεγάζεται σε αποθήκες διπλανού σχολείου β/θμιας εκπ/σης, το Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε κοντέινερ και όλες οι αίθουσες αερίζονται από φεγγίτες. Ελλιπείς είναι οι χώροι των ειδικοτήτων, όπου δύο ειδικότητες μοιράζονται έναν πολύ μικρό χώρο. Το Ειδικό Δημοτικό Φαρσάλων λειτουργεί με μια αίθουσα πολύ μικρή, η οποία έχει παραχωρηθεί από το γενικό σχολείο και είναι αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο διευθυντή και εκπαιδευτικών ταυτόχρονα. Επίσης, το Ειδικό Δ.Σ. και Ειδικό Νηπιαγωγείο Γαλανόβρυσης στην Ελασσόνα στεγάζεται σε πολύ παλιό και ακατάλληλο κτήριο για μαθητές με αναπηρία και με μαθησιακές δυσκολίες. Στο 1ο Ειδικό Δ.Σ. Βόλου οι αίθουσες χωρίζονται με ψευδοτοιχία ή ντουλάπα, δεν υπάρχουν αίθουσες για γυμναστική ή φυσιοθεραπεία, η οποία γίνεται στον διάδρομο.

Ακόμα το Ειδικό ΔΣ Καρδίτσας στεγάζεται σε ακατάλληλο κτήριο με σοβαρές ελλείψεις χώρων ειδικοτήτων. Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Βόλου στεγάζεται σε 4 διαφορετικά κτήρια με πολλά λειτουργικά προβλήματα ενώ δεν υπάρχει αίθουσα γυμναστικής και φυσιοθεραπείας. Επιπλέον, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπ/σης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αλμυρού στεγάζεται σε κτήριο προκατ, με σοβαρές ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και αίθουσες ειδικοτήτων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Σοφάδων Καρδίτσας. Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Λάρισας έχει αίθουσες με τα παράθυρα ψηλά, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, υπάρχουν χώροι ειδικοτήτων κάτω από σκάλες, αίθουσες στο υπόγειο του κτηρίου όπου π.χ. η εργοθεραπεία γίνεται σε χώρο μπροστά από τις τουαλέτες χωρίς φυσικό φωτισμό.

Η υποβάθμιση και η απαξίωση των δημόσιων ειδικών σχολείων είναι μία διαχρονική επιλογή τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, ακολουθώντας πιστά την κατεύθυνση της Ε.Ε για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημόσιων δομών και ανάπτυξη των ιδιωτικών. Συνεπώς, το κόστος της εκπαίδευσης φορτώνεται στην ίδια την οικογένεια και οι γονείς αναγκάζονται να γίνουν πελάτες στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα του χώρου. Άλλωστε σε ένα μεγάλο βαθμό και σήμερα οι γονείς με τα παιδιά πηγαίνουν και χρυσοπληρώνουν τα απογεύματα από κέντρο σε κέντρο για να κάνουν τα παιδιά τους τις απαραίτητες θεραπείες. Ακόμα αναγκάζονται να πηγαίνουν και στις διάφορες δήθεν φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από χίλιες μεριές, πουλώντας ευαισθησία και έχουν επίσημο τιμοκατάλογο για τις υπηρεσίες που παρέχουν, όπως η ΕΛΕΠΑΠ στον Βόλο.

Σχετικά με τις υπηρεσίες αποκατάστασης για παιδιά και τους ενήλικες , η κατάσταση είναι εγκληματική στη Θεσσαλία, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης που επικρατεί στην Θεσσαλία, ο ιδιωτικός τομέας αποκατάστασης στηρίχτηκε και γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Κοντά στις τρεις χιλιάδες ευρώ πληρώνουν τον μήνα οι ενήλικοι για αποκατάσταση, ενώ για τα παιδιά ένα μηνιάτικο πρόγραμμα αποκατάστασης φτάνει και τα 6-7.χιλιάδες ευρώ, όταν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης διαρκεί πολλούς μήνες”.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να ανακοινώσουν μέτρα προστασίας και στήριξης των ΑμεΑ μέσω των δημόσιων δομών της Θεσσαλίας.

ertnews.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >