Σα. Δεκ 9th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Η Θεσσαλία στερείται το έργο της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη μη αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Όπως εξήγησε, οι εξαγγελίες για αγροτική εκπαίδευση αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου, στερώντας από τον Θεσσαλικό κάμπο μία πολύτιμη εκπαιδευτική υποδομή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Από τότε που εξελέγη η παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία, έχετε ως προμετωπίδα της πολιτικής σας, την αγροτική εκπαίδευση, την αγροτική εκπαίδευση που πράγματι είναι πάρα πολύ σημαντική για τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς όμως, και αυτό δεν είναι αντιπολιτευτικός τακτικισμός, δυστυχώς απεδείχθησαν κενές περιεχομένου όλες οι περί του αντιθέτου εξαγγελίες.

Η αγροτική εκπαίδευση, προϋποθέτει συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης με το Υπουργείο Παιδείας αφενός, αφετέρου, αξιοποίηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων των αγροτικών σχολών που υπάρχουν στη χώρα μας, αγροτικές σχολές οι οποίες βρίσκονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες και χρήζουν επισκευής. Ενδεικτικά, είναι στο Ηράκλειο η αγροτική σχολή αλλά και στη Λάρισα η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή. Θα μου επιτραπεί για ένα λεπτό, να αναφερθώ στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολής, και θα καταλάβετε ότι τελικά δεν έγινε τίποτα αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Κάποιος θα πει και τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια; Τον Φεβρουάριο του 2020 ο κύριος Σκρέκας, λοιδορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι όσον αφορά την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, η Επιτροπή η οποία είχε συσταθεί κατέληξε σε ένα πόρισμα μόνο μόλις 23 σελίδων. Ειρωνεύτηκε και υποσχέθηκε επί λέξει ότι το επόμενο διάστημα θα σας έχουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο θα περιγράφει τα βήματα που θα κάνουμε για να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό κληροδότημα από το 2020 μέχρι και σήμερα, βέβαια καμία μα καμία εξέλιξη όσον αφορά την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή. Θα μπορούσατε να βελτιώσετε αυτό το πόρισμα της Επιτροπής να το κάνετε καλύτερο.

Τον Ιανουάριο του 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε τη δημιουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας. Μια σημαντική κίνηση, η οποία όμως έπρεπε να συνδυαστεί με ένα γενικότερο στρατηγικό πλάνο για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, το οποίο βέβαια επιχειρησιακό πλάνο δυστυχώς δεν το είδαμε στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Ενδεικτικό να αναφέρω ότι για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, είχε επιδείξει ενδιαφέρον και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, που λειτούργησε με 20 σπουδαστές το 2019, εν συνεχεία εγκαταλείφθηκε και λειτούργησε ως παράρτημα του δεύτερου ΙΕΚ.

Το συμπέρασμα είναι ότι, όχι απλά δεν προχωρήσατε βασικούς πυλώνες της αγροτικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλία και στη Λάρισα, αλλά παρέμειναν ως έχουν. Έτσι στερείται σήμερα η Λάρισα, στερείται ο κάμπος, και από την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή αλλά και από την Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας. Η Τράπεζα Γενετικού Υλικού, οι φυτογενετικοί πόροι, οι περισσότεροι που μας ακούνε-όχι εσείς-πιθανόν να μη γνωρίζουν τι σημαίνουν οι φυτογενετικοί πόροι, τι σημαίνει ποικιλία, πολλαπλασιαστικό υλικό.

Κακά τα ψέματα οι περισσότερες ποικιλίες είναι ξένες, δεν είναι ελληνικές, όχι γιατί δεν έχουμε καλές ποικιλίες, αλλά επειδή δεν τις έχουμε αξιοποιήσει. Το 2018 μετά από ουσιαστικά 10 χρόνια αδράνειας λειτούργησε και εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Γενετικού Υλικού, οι σπόροι. Το 2019 για πρώτη φορά, επαναλαμβάνω, από συστάσεως ελληνικού κράτους ξεκίνησε το πρόγραμμα δημιουργίας ελληνικών ποικιλιών. Να σας πω ένα αποτέλεσμα. Η ρίγανη ήδη πιστοποιήθηκε στη Μυτιλήνη.

Προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα ύψους ενάμισι εκατ. ευρώ, το οποίο το τρέχει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με τα ερευνητικά ινστιτούτα απαιτεί μια τράπεζα γενετικού υλικού δυνατή. Σήμερα δεν υπάρχει προσωπικό, ποιος θα φροντίσει αυτές τις καλλιέργειες; Απαιτείται τεχνικό και εργατικό προσωπικό. Η Τράπεζα Γενετικού Υλικού εκπέμπει SOS, είναι πλούτος της χώρας μας οι φυτογενετικοί πόροι. Αποδείξαμε και το 2018 με τα εγκαίνια και με τη λειτουργία, όχι απλά εγκαίνια, με την ουσιαστική λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού ότι πιστεύουμε στον πλούτο της χώρας μας και αυτός ο πλούτος για τον πρωτογενή τομέα και για την ελληνική βιοποικιλότητα λέγεται Τράπεζα Γενετικού Υλικού και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα οι ελληνικές ποικιλίες από τις ξένες είτε πρόκειται για τα δημητριακά είτε για την ελιά. Δώσαμε μάχη για την ελιά Καλαμών, άλλες γνωστές ποικιλίες διεκδικούνται από την Ισπανία και την Ιταλία, γιατί δεν αξιοποιήσαμε και δεν αξιοποιούμε και δεν έχετε συνεχίσει να αξιοποιείτε αυτόν τον φυτογενετικό πλούτο. Γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε στο χρόνο που σας απομένει να στηρίξετε έστω και στο και πέντε την Τράπεζα Γενετικού Υλικού.»

ertnews.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >