Δε. Φεβ 6th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανησυχητική η παράκαμψη των κυρώσεων στην Ρωσία από χώρες όπως η Τουρκία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνον ανησυχεί για την καταστρατήγηση των κυρώσεων προς την Ρωσία από χώρες όπως η Τουρκία, αλλά στο νέο πακέτο μέτρων – το όγδοο κατά σειρά – θα προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Μόσχα.

Ειδικότερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την στάση της Τουρκίας, εξέφρασε την ανησυχία της για την καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες και γνωστοποίησε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει και να στείλει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι πράγματι η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες – όπως η Τουρκία – ανησυχεί την Κομισιόν και εξήγησε ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία.

«Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς αυτό ότι δεν θα ανεχτούμε αυτές τις καταστρατηγήσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε: «Είναι στις προθέσεις μας να ορίσουμε έναν απεσταλμένο για την παράκαμψη των κυρώσεων, επειδή η εμπειρία μας λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει απεσταλμένος σε τρίτες χώρες, για να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το τι παρατηρούμε. Είναι ένας διάλογος που πρέπει να γίνει. Επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα μέσα να βάλουμε στη λίστα με τις κυρώσεις, τα άτομα που τις παρακάμπτουν, μέσω τρίτων χωρών, κάτι που δείχνει πολύ καλά ότι δεν το ανεχόμαστε».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κάτω από το κεφάλαιο που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει «τη σημασία της διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής, της πρόληψης της καταστρατήγησης και της διευκόλυνσής τους και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ». Επισημαίνει, επίσης, ότι «οι προσπάθειες σε αυτό το θέμα πρέπει να ενταθούν».

πηγή: www.newsit.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >