Σα. Δεκ 9th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Ερώτηση Γ. Λαμπρούλη για τα προβλήματα στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Στην ερώτηση ο κ. Λαμπρούλης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, έχει οδηγήσει στη χρόνια υπολειτουργία κλινικών και τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, με βαριές επιπτώσεις σε υγειονομικούς και ασθενείς. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και μετά την πανδημία με συγχωνεύσεις κλινικών, την μη εξασφάλιση λειτουργίας κλινικών, όπως η Ουρολογική Κλινική.

Τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου όλο το 24ωρο έχουν αναδείξει και με συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ), καθώς και Εργατικά -Συνταξιουχικά Σωματεία και μαζικοί Φορείς των Τρικάλων. Έχει πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας για τις σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Νομό και ιδιαίτερα για την μη λειτουργία της Ουρολογικής κλινικής.

Από την αρχή της πανδημίας η Ουρολογική Κλινική προχώρησε σε συγχώνευση με άλλες κλινικές με περιορισμένο αριθμό κλινών 8 τον αριθμό από 18 που ήταν πριν, λόγο της μετατροπής τους σε κλίνες covid, με αποτέλεσμα την μείωση ασθενών και χειρουργείων. Αρχικά η Ουρολογική κλινική λειτουργούσε με 4 Ουρολόγους γιατρούς, όσους προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, και πραγματοποιούνταν Ουρολογικά χειρουργεία 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς και πάλι να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Στην συνέχεια εν μέσω πανδημίας λειτουργούσε με 3 γιατρούς και τώρα έχει μείνει μόνο ένας.

Με αποτέλεσμα πλέον στην Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων να μην πραγματοποιούνται χειρουργεία, να μην γίνεται εφημέρευση, αφού ο μοναδικός Ουρολόγος δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες. Επίσης το τακτικό Ουρολογικό Ιατρείο λειτουργεί 2 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται πάνω από 60 ασθενείς για παρακολούθηση την εβδομάδα, τα περιστατικά ξεπερνούν τα 250 το μήνα και τα ραντεβού είναι σε αναμονή για πάνω από 3 μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και ήδη καταγράφεται αύξηση των περιστατικών ο αριθμός και οι ανάγκες ουρολογικών περιστατικών στον νομό είναι πολύ μεγαλύτερες.

Κυστεοσκοπήσεις γίνονται μία ημέρα την εβδομάδα που κι εκεί ο αριθμός των περιστατικών είναι μεγάλος και πολλά από αυτά αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλα Νοσοκομεία της 5η ΥΠΕ ή να ακολουθούν το δρόμο της Ιδιωτικής Υγείας.

Στο τμήμα των ΤΕΠ Ουρολογικά περιστατικά εισέρχονται σε καθημερινή βάση και αναγκάζονται να φεύγουν σε άλλα νοσοκομεία της 5Η ΥΠΕ, όπου εφημερεύει Ουρολόγος.

Η 421/18.10.21 Ερώτηση που κατατέθηκε από το ΚΚΕ σχετικά με την συνεχή και ασφαλή λειτουργία της ουρολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων δεν απαντήθηκε ποτέ και παρά τις παρεμβάσεις εργατικών σωματείων και υγειονομικών το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η υποστελέχωση ωστόσο είναι μεγάλη σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Όπως αναφέρουν στις παρεμβάσεις τους οι εργαζόμενοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα, με το στρες, το άγχος, την καταπίεση, την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, την εξουθενωτική εργασία. Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρούς νοσηλευτικό προσωπικό είναι εμφανής και ίσως επικίνδυνη, αρκεί μια ματιά στα προγράμματα υπηρεσίας, όπου τα οφειλόμενα ρεπό, οι οφειλόμενες άδειες και οι ακάλυπτες βάρδιες καταμαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης“.

Ο κ. Λαμπρούλης ζητά από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες για να λειτουργήσει η Ουρολογική Κλινική ως αυτόνομη κλινική με το όλο το απαραίτητο μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και για τον προγραμματισμό χειρουργείων ουρολογικών περιστατικών.

ertnews.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >