Δε. Δεκ 4th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 113 χρόνια από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 113 χρόνια από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910 θα πραγματοποιήθηκαν χθες στο μνημείο στο Κιλελέρ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πρόκειται για εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 113 χρόνια από την εξέγερση των κολίγων ενάντια στους τσιφλικάδες μία εξέγερση που έγινε 6 Μαρτίου 1910.

Στην επίσημη εκδήλωση της πολιτείας παραβρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Κιλελέρ. Κάθε χρόνο γίνονται δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, ωστόσο εκείνη των αγροτών έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Η εξέγερση σημειώθηκε στις 6 Μαρτίου 1910, όταν αγρότες εδώ της περιοχής θέλησαν να ανέβουν στο τρένο που περνάει από Βόλο προς Λάρισα για να πάνε στη Λάρισα, όπου γινόταν οι μεγάλες κινητοποιήσεις, μην μπορώντας να αντέξουν άλλο τις έντονες πιέσεις και τις κακουχίες που περνούσαν από τους τσιφλικάδες και τις συνθήκες διαβίωσης που ήταν άθλιες για τους αγρότες της περιοχής καθώς δεν είχαν δικαιώματα κι αυτά διεκδικούσαν

Όμως επειδή δεν είχαν εισιτήριο ο σταθμάρχης κάλεσε την χωροφυλακή και τότε λέγεται πως τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, πυροδοτώντας έτσι μια σειρά έντονων αντιδράσεων. Έκτοτε οι αγρότες δεν ξεχνούν αυτή την μεγάλη εξέγερση και τις μεγάλες κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου.

ertnews.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >