Πε. Δεκ 7th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Γιατί τα κανάλια έριξαν «μαύρο» στα exit polls στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Μπορεί οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να κλείσουν στις 19.00, όμως, αυτή την φορά δεν θα υπάρχουν exit polls με εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Οι αναμετρήσεις των τοπικών εκλογών τα προηγούμενα χρόνια περιλάμβαναν και exit poll στους τρεις μεγάλους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής ή/και την περιφέρεια της Kεντρικής Μακεδονίας.

Όμως, το ότι υπήρξαν διπλές εθνικές εκλογές πρόσφατα με σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, λειτούργησε ανασταλτικά για την απόφαση να διεξαχθούν exit poll.

Όπως εξηγούν ειδικοί των εταιρειών δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν μέρος σε exit poll, τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από εκείνα των εθνικών εκλογών.

Στα exit poll των εθνικών εκλογών η επικράτεια αντιμετωπίζεται ενιαία, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για κάθε περιφέρεια ή για κάθε Δήμο θα έπρεπε να σχεδιαστεί ξεχωριστό δείγμα που είναι αρκετά κοστοβόρο.

Με λίγα λόγια, για κάθε περιφέρεια και Δήμο που θα επιλέγονταν θα έπρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός συλλογής αποτελεσμάτων σχεδόν ανάλογος με εκείνον των εθνικών εκλογών.

Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έκριναν πως δεν θα αναθέσουν την διεξαγωγή exit poll και τα αποτελ΄΄εσματα θα γίνουν γνωστά μετά τις 22.00 – 22.30 το βράδυ με την εκτίμηση των επίσημων αποτελεσμάτων.

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >