Κυ. Φεβ 5th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Γεφύρι Παλαιοκαρυάς: Το σκηνικό στα Τρίκαλα που μοιάζει ψεύτικο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς στα Τρίκαλα, είναι από τα σκηνικά που αντικρίζει κανείς και αναρωτιέται αν όντως είναι αληθινό. Φωλιασμένο μέσα στην υπέροχη φύση του νομού, δίνει την εντύπωση ότι έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού.

Κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό και καλεί τους επισκέπτες των Τρικάλων σε μια μοναδική εμπειρία στη φύση, η οποία αποτυπώνεται σε αμέτρητα φωτογραφικά κλικ.

Ένα μαγευτικό σκηνικό, λοιπόν, είναι αυτό που απλώνεται μπροστά στα μάτια όσων στέκονται στο πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες. Και όσο προετοιμασμένος και αν πηγαίνεις για το θέαμα που θα αντικρίσεις, μένεις να το χαζεύεις με απέραντο δέος.

Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι δεσπόζει σε ένα στένωμα, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Κάτω Παλαιοκαρυά. Δύο φράγματα του 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες, που δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην μαγευτική εικόνα. Η κατασκευή του τοποθετείται γύρω στα 1500 και έχει μήκος 26 μέτρα, ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.

Ο μικρός ποταμός Παλαιοκαρίτης που διαρρέει την χαράδρα –η οποία ονομάζεται και Γκρόπα- ξεκινά από το βουνό Γκρόπα και καταλήγει στον Πορταϊκό.

Γνωριμία με το χωριό της Παλαιοκαρυάς
Η, δε, Παλαιοκαρυά χτισμένη στα 730 μέτρα, στην κοιλάδα του Πορταϊκού, είναι ένα μικρό χωριό, που απέχει 35 χλμ από την πόλη των Τρικάλων. Βρίσκεται σε μια χαράδρα εκπληκτικής ομορφιάς, με το τοπίο, άγριο και συνάμα εντυπωσιακό, που συναρπάζει τον επισκέπτη -το βουνίσιο τοπίο συμπληρώνεται από βότανα κι αγριολούλουδα, όταν η εποχή το επιτρέπει, αλλά και πλούσια πανίδα που περιλαμβάνει μεγαλόπρεπα πουλιά, όπως αετούς και γύπες.

Χωρίζεται σε Άνω, Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, ενώ στην τελευταία συνοικία λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένας παραδοσιακός νερόμυλος, όπου οι γυναίκες της περιοχής πλένουν τις κουβέρτες και τα χαλιά τους.

Μην παραλείψετε έναν περίπατο στο όμορφο δάσος της Κατούνας αλλά και τις κορυφές Γκρόπα και Καράβα, με την πρώτη να συνδέεται με πετρόχτιστο μονοπάτι με την Άνω Παλαιοκαρυά.

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >