Δε. Δεκ 4th, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

“Έσπαζαν” λογαριασμούς και απειλούσαν Θεσσαλές με φωτογραφίες και μηνύματά τους

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άνδρα και άγνωστου, μέχρι στιγμής, αριθμού δραστών-συνεργών του, για εκδικητική πορνογραφία σε βαθμό κακουργήματος, απάτη, εκβίαση τετελεσμένη και σε απόπειρα και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες αρχικά προσέγγιζαν τα θύματα-χρήστες διαδικτυακών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, μέσω προσωπικού μηνύματος, χρησιμοποιώντας προφίλ γνωστού τους προσώπου, το οποίο είχαν παραβιάσει σε προγενέστερο χρόνο.

Ακολούθως, αποκτούσαν πρόσβαση στους προσωπικούς τους λογαριασμούς Social Media:

  • χρησιμοποιώντας τον αριθμό τηλεφώνου των θυμάτων και πείθοντας αυτούς να τους γνωστοποιήσουν κωδικό που λάμβαναν ή
  • αποστέλλοντας απατηλό μήνυμα ότι απεικονίζονταν σε «ροζ» ιστοσελίδα, προτρέποντάς τους να ακολουθήσουν συνημμένο σύνδεσμο (link) και να καταχωρίσουν προσωπικούς τους κωδικούς.

Με τους τρόπους αυτούς επιτύγχαναν άμεση πρόσβαση σε προσωπικές συνομιλίες και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες και βίντεο και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με το «παραβιασμένο» προφίλ των θυμάτων, απαιτώντας χρηματικά ποσά, προκειμένου να μη δημοσιεύσουν το υλικό αυτό.

Έπειτα καθοδηγούσαν τα θύματα να καταθέσουν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό σε ψηφιακό πορτοφόλι, συνήθως μέσω ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων. Εάν δεν κατέθεταν τα χρήματα, οι δράστες, ενεργώντας εκδικητικά, κοινοποιούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Κατά το διάστημα από 16-12-2022 έως 16-01-2023 καταγγέλθηκαν, από ημεδαπές γυναίκες, τέσσερις (4) περιπτώσεις παραβίασης προφίλ διαδικτυακών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, εκβίασης και εκδικητικής πορνογραφίας, που διαπράχθηκαν με τον προαναφερόμενο τρόπο δράσης.

Από την ενδελεχή προανακριτική και ψηφιακή έρευνα των αστυνομικών, ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στις υποθέσεις ένας ημεδαπός, ενώ σε  έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του σε περιοχή της Αττικής, καθώς στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop),
  • κινητό τηλέφωνο &
  • -23- αποδείξεις συναλλαγών, μέσω ΑΤΜ, που αντιστοιχούν σε συναλλαγές πώλησης κρυπτονομισμάτων και ανάληψης των αντίστοιχων χρηματικών ποσών σε ευρώ.
  • www.trikalavoice.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >