Σα. Δεκ 2nd, 2023

TRIKALATV.GR

Πανελλαδικό δίκτυο

Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» στη Θεσσαλονίκη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ >>

Στη Θεσσαλονίκη, τιμήθηκε η τραγική επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Τη «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού άναψε σήμερα (19/05) στην πλατεία Αγίας Σοφίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στέλνοντας το μήνυμα: «Η φλόγα αυτή θα πρέπει να μείνει διαρκώς αναμμένη μέχρι την τελική δικαίωση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου. Εμείς θα παλεύουμε μέχρι εκείνη τη μέρα».

Η εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «η 19η Μαΐου είναι για όλους τους Έλληνες μια πολύ βαριά μέρα, κατά την οποία τιμούμε 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν» και επισήμανε ότι «σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα στη Μακεδονία, βιώνουμε έναν εσωτερικό θρήνο».

Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Θεσσαλονίκης


«Στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη δεν έχει σταματήσει ποτέ να παίζει η ποντιακή λύρα, δεν σταμάτησαν ποτέ τα τραγούδια αλλά και οι θρήνοι για όλους όσοι έχασαν πατρίδες, για όλους όσοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι καθήκον, είναι εθνική στρατηγική αλλά και δικαίωση».

Ο κ. Ζέρβας έκανε αναφορά σε πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε προς αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αξιοποιούμε το δικό μας δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων και 31 πόλεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου μαθαίνουν από εμάς την ιστορική αλήθεια».

»Χρειάζεται ενότητα αλλά και μια ενιαία στάση όλων μας στον τρόπο που παρουσιάζουμε το δίκαιο αίτημά μας. Καμιά ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Καμιά μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Το άναμμα της «Φλόγας της Μνήμης» έγινε υπό τους ήχους ποντιακής λύρας, ενώ στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και οι παρευρισκόμενοι άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα στον χώρο του μνημείου.

ΠΗΓΗ: in.gr

About Post Author

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ >